Lede op weg naar een waar fietsparadijs?

03 Augustus 2023

Lede op weg naar een waar fietsparadijs?

Op korte termijn kan en moet de veiligheid bij dit recent heraangelegd kruispunt verhoogd worden 

Wordt Lede een waar fietsparadijs?

Bij de voorstelling op 9 juni 2023 van de fietsroutekaart van Lede sprak onze burgemeester, Geertrui Van de Velde, alvast deze belofte uit: “Lede wordt een waar fietsparadijs”.
Voorlopig is dat nog wel even anders: er is veel werk aan de winkel.

Laten we eens de recente heraanleg van het kruispunt Ommeganglaan-Grotekapellelaan-N 442 bekijken. Hoe is de situatie nu voor voetgangers en fietsers? Beter dan vroeger?

Er zijn zeker enkele voordelen:

De laatste tientallen meter vóór de lichten in de Ommeganglaan en Grotekapellelaan is er nu een apart fietspad, zodat je tot aan het kruispunt kan fietsen. (vroeger blokkeerden auto’s daar de doorgang)

Ander voordeel voor de fietsers is dat je nu aankomend vanuit alle richtingen rechts kan afslaan zonder te moeten wachten op groen licht!

 

Maar er zijn ook meerdere minder goede punten:

Groen licht voor fietsers èn voor voetgangers is geen conflictvrij groen licht. De auto’s mogen in dezelfde periode rechts afslaan. Gevaarlijk! (zie foto) 

Voetgangers en fietsers moeten bij het oversteken van de gewestweg N442 op een knop duwen om een groen licht te krijgen; dit gaat niet automatisch zoals voor de auto's. Dit betekent vaak extra wachten om te kunnen oversteken.
Opgelet: groen licht voor fietsers aan kant Grotekapellelaan betekent niet automatisch groen licht aan zijde Ommeganglaan! Ook aan die zijde moet tijdig op de drukknop geduwd worden!

Links afslaan als fietser is telkens tijdrovend: je moet dat in twee tijden langs het fietspad doen en tweemaal wachten op groen licht.

Als je als fietser na het passeren van de verkeerslichten langs de Grotekapellelaan of Ommeganglaan rijdt, moet je opnieuw de rijweg op, zonder een degelijke “rugdekking”. Er zijn kleefklinkers aangebracht en een korte fietssuggestiestrook, maar dit is niet echt veilig.   
Ideaal komen er hier natuurlijk snel gemeentelijke fietspaden!

 

Dit moet beter!


Wij dringen in elk geval aan op conflictvrij groen licht voor voetgangers en fietsers en ook een veiliger rugdekking op de gemeentewegen lijkt ons op korte termijn noodzakelijk.


We zijn benieuwd naar uw ervaringen en mogelijke vragen, opmerkingen, verbeterpunten.

Laat het ons weten!

 

Jo Maebe