Doel 1: betaalbare huisvesting
- Actie: investeren in sociale huurwoningen, aanpak van leegstand en verbetering van woningkwaliteit door duurzaamheidsmaatregelen voor bv. isolatie en verwarming.
Degelijk wonen is een basisvoorwaarde om goed te kunnen werken, naar school te gaan, sociaal actief te zijn.
Doel 2: veilige mobiliteit
- Actie: aanleg veilige schoolroutes, fietspaden en doorlopende voetpaden, met speciale aandacht voor fietsstraten, fietszones rondom scholen.
- Actie: pak zo snel mogelijk de gevaarlijkste fietspunten aan, bv. waar fietsers zonder rugdekking de rijweg op moeten. Bv. Ommeganglaan, Grotekapellelaan.
Nu zijn er veel verbindende wegen zonder of met een slecht fietspad: bv. Oordgem-Smetlede, Wanzele-Serskamp station. - Actie: pas het uitzicht van straten aan naargelang de verkeerszone, zodat er voor alle weggebruikers duidelijkheid is. Bv. bebouwde kom of zone 30.
Doel 3: natuur in elke buurt
- Actie: pas de Vlaamse (Agentschap Natuur en Bos) 3/30/300-regel toe: elke inwoner ziet minstens 3 bomen van uit zijn huis, woont in een buurt met 30% groen en heeft openbaar toegankelijk groen op maximaal 300 meter afstand.
- Actie: verbeter de bescherming van individuele bomen met een strengere regelgeving en minder vrijstellingen op de kapvergunning voor in het bijzonder oude en waardevolle exemplaren.
- Actie: maak degelijke beheerplannen voor de groene ruimtes, in het bijzonder het park van Mesen. Dit kan de kwaliteit ervan alleen ten goede komen.
Doel 4: duurzame energie
- Actie: energiezuinige gemeentegebouwen, stimuleren van betaalbare, duurzame energie door plaatsen van extra zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen en die energie te delen met inwoners via energiegemeenschappen.
Doel 5: lokale landbouw, korte keten en lokale economie
- Actie: steun voor lokale producten en kleinschalige landbouw, inbegrepen de promotie van en verkoop via korte keten.
- Actie: verkoop geen gemeentelijke gronden meer. Gronden in landbouwgebied kunnen best aan (bio)landbouwers aangeboden worden via gebruiksovereenkomsten of pacht.
Doel 6: goede ruimtelijke ordening
- Actie: vervang de verouderde gemeentelijke bouwverordening en maak in plaats daarvan werk van een goed gemeentelijk beleidsplan ruimte. Zo bouwen we niet alles vol, en zorgen we voor een kwaliteitsvolle verdichting.
- Actie: enkel verdichting in de kernen. De binnengebieden (woongebieden die nu half ingesloten liggen) enkel aansnijden met een ontwikkelingsplan voor het volledige binnengebied. Enkel op die manier worden die voor iedereen met kwaliteit ontsloten.
- Actie: blauwgroene dooradering toepassen. Dit wil zeggen: waar mogelijk ruimte geven aan groen en water. Geeft kans aan waterinfiltratie, tegenwerken van onstaan van hitte eilanden, rustgevende groene omgeving.
- Actie: een handhavingsplan voor toezicht op de uitvoering van omgevingsvergunningen opstellen en dan ook toepassen. (op eigen initiatief, niet enkel op basis van klacht van omwonenden)
Doel 7: welzijn en sociale inclusie
- Actie: bevorderen van onthaal en integratie van nieuwkomers, betaalbare zorg en tot stand brengen van verbindende gemeentelijke diensten zoals een dienstencentrum. We willen een uitnodigende ontmoetingsplek om het samenleven te bevorderen; en het wij-zij denken zoveel als mogelijk te vermijden.
Verenigingen (cultuur, sport , jeugd bv) kunnen hier een belangrijke rol spelen.
Doel 8: duurzame mobiliteit
- Actie: bevorderen van autodelen en fietsen, zo ook elektrisch fietsen. Lessen voor nieuwkomers om te leren fietsen en daarbij ook fietsarmoede bestrijden.
- Actie: we zorgen voor degelijke en aangename fietspaden en trage wegen, zodat mensen graag de fiets nemen. Plaatsen van aangename rustbanken. Trage wegen worden niet meer afgeschaft, of in elk geval gecompenseerd. Ze worden beter onderhouden.
Doel 9: klimaat en leefmilieu
- Actie: aandacht voor klimaatbestendige ontwikkeling, bestrijden van overstromingen èn droogte. Uitvoeren van het opgestelde hemelwater- en droogteplan. Afbouw lintbebouwing en geen bebouwing in risicogebieden.
- Actie: als gemeente het goede voorbeeld geven, en zeker geen extra verharding voorzien zonder elders te ontharden. Een onthardingsplan opstellen en uitvoeren.
Doel 10: jeugd en ouderenzorg
- Actie: investeren in jeugdwerking, speelpleinwerking en een leeftijdsvriendelijke gemeente.
- Actie: zorg voor meer speelruimte voor kinderen, bij voorkeur in combinatie met natuur.
Doel 11: meer biodiversiteit
- Actie: aanplanten van streekeigen soorten op openbaar domein
- Actie: bermbeheerplan en houtkantenplan effectief realiseren en verder uitbreiden.
Doel 12: samenwerking en participatie
- Actie: zoveel mogelijk inwoners betrekken bij het algemeen gemeentelijk en sociaal beleid en in het bijzonder bij initiatieven voor woonkwaliteit, mobiliteit, klimaat en leefmilieu.