Provinciale erkenning voor Leedse trage weg

06 Oktober 2023

Provinciale erkenning voor Leedse trage weg

Hopelijk een extra motivatie om nog meer in te zetten op mooie en functionele trage wegen in Lede 

Lede wint Oost-Vlaamse prijs voor de meest functionele trage weg.

Eerder deze week reikte de provincie Oost-Vlaanderen voor de tweede maal de tragewegenawards uit. Met dit initiatief wil de provincie de vele positieve aspecten van trage wegen (op historisch vlak, op ecologisch vlak, op recreatief vlak, op vlak van duurzame mobiliteit,…) in de kijker zetten. 
Lede werd dit jaar gelauwerd als gemeente met de meest functionele trage weg, meer bepaald die tussen Impe dorp en het centrum van Lede. Een prachtige recreatieve route die vooral veel succes kent bij de jeugd. Net als buurgemeente Erpe-Mere en Stekene werd de gemeente Lede beloond met een waardebon t.w.v. 1500 euro te besteden aan verfraaiingen langs de trage wegen of bv. een foodtruck tijdens een tragewegen event.
Deze prijs werd overhandigd door Groen-gedeputeerde Riet Gillis, die zelf veel belang hecht aan de herwaardering van het netwerk van trage wegen. Riet Gillis: “Trage wegen zijn er in veel verschillende gedaanten, geuren en kleuren en zijn op verschillende vlakken van belang, niet alleen op het vlak van mobiliteit en zachte recreatie. Ze vormen bijvoorbeeld vaak ook een groen lint door het landschap. Met de tragewegenawards willen we die verschillende positieve aspecten van trage wegen extra in de kijker zetten!”
Ook voor Groen Lede een mooie opsteker in haar strijd om zoveel mogelijk trage wegen te behouden.
“Begin dit jaar reageerde de gemeente nog positief op onze vraag naar bijkomend juridisch advies inzake een vonnis rond voetwegen in Impe”, reageert gemeenteraadslid Jo Maebe. “Laat deze provinciale erkenning voor het gemeentebestuur een extra motivatie zijn om de trage wegen in onze gemeente zo veel mogelijk te behouden en te herstellen.

Onder impuls van de provincie maakten alle Oost-Vlaamse gemeenten een tragewegenplan op en dit resulteert in effectieve realisaties op het terrein.
We stellen voor om zeker een deel van de gewonnen prijs te investeren in fraaie zitbanken op goed gekozen plaatsen. Gisteren kon je daar in de Geelstervallei èn een buizerd èn een blauwe reiger waarnemen.”